Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit

Vepřový vývar

polévka je grunt, kdo ji nejí, ten je špunt, říkavá moje babička :-) Polévku jsem dělal z kosti z vepřové krkovice. Když jsem byl ještě hloupej, tak jsem vždycky kost z krkovice vyhazoval. dneska bych se za to nafackoval. Vždy kupuju krkovici s kostí, jelikož je to levnější a je z toho více užitku.
A jde se na to...
kořenovou zeleninu si očistíme, oloupeme a nakrájíme. Nemusí to být moc nadrobno.
do hrnce si dáme na trošku oleje kost z krkovice. Trošku ji osmahneme, aby pustila šávu. Po chvilce přihodíme všechno koření, zamícháme a chvilku osmahneme.
zalijeme studenou vodou, přidáme sůl a pod pokličkou vaříme aspoň 2 hodiny. Vařte na menším plameni, aby se netvořila zbytečně pěna a polévka by se nám kalila. Pokud se tmavá pěna vytvoří, tak ji sejmeme. Polévka by se neměla vařit ze zrmzlého masa, jinak bude zakalená. Občas přilijeme studenou vodu, která nám polévku trošku vyčistí.
až bude polévka hotová, tak ji přecedíme do druhého hrnce. Obereme maso z kosti a vhodíme na kousíčky do vzniklého vývaru. Také vybereme kousky zeleniny a vhodíme do vývaru. Dále už podle své chuti, například nudle, zavářku, apod. Ja mám rád v polévce hrášek
Kuchyně: česká kuchyně,
Způsob přípravy: smažení, vaření,
Typ chodu: oběd,
Potřebné vybavení:
Kuchař: Boublas
Datum vložení: 05.01.2013
Návštěvníci: