Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit

Vepřový vývar

polévka je grunt, kdo ji nejí, ten je špunt, říkavá moje babička :-) Polévku jsem dělal z kosti z vepřové krkovice. Když jsem byl ještě hloupej, tak jsem vždycky kost z krkovice vyhazoval. dneska bych se za to nafackoval. Vždy kupuju krkovici s kostí, jelikož je to levnější a je z toho více užitku.
Příprava
15
minut
Vaření
120
minut
Ingredience
obecně
celer 1/2 ks
mrkev 1 ks
pórek 1/4 ks
sůl min 1 lžička
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
kořenovou zeleninu si očistíme, oloupeme a nakrájíme. Nemusí to být moc nadrobno.
2. krok
do hrnce si dáme na trošku oleje kost z krkovice. Trošku ji osmahneme, aby pustila šávu. Po chvilce přihodíme všechno koření, zamícháme a chvilku osmahneme.
3. krok
zalijeme studenou vodou, přidáme sůl a pod pokličkou vaříme aspoň 2 hodiny. Vařte na menším plameni, aby se netvořila zbytečně pěna a polévka by se nám kalila. Pokud se tmavá pěna vytvoří, tak ji sejmeme. Polévka by se neměla vařit ze zrmzlého masa, jinak bude zakalená. Občas přilijeme studenou vodu, která nám polévku trošku vyčistí.
4. krok
až bude polévka hotová, tak ji přecedíme do druhého hrnce. Obereme maso z kosti a vhodíme na kousíčky do vzniklého vývaru. Také vybereme kousky zeleniny a vhodíme do vývaru. Dále už podle své chuti, například nudle, zavářku, apod. Ja mám rád v polévce hrášek
Způsob přípravy
  • smažení
  • vaření
Typ chodu
  • oběd
Původ receptu
  • Česko
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku