Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit

Sladké kynuté knedlíky

jedno z mých nejoblíbenějších českých sladkých klasických jídel :-) A ještě ke všemu jahodový, mňááám :-) Samozřejmě v létě je to lepší udělat z čerstvých jahod
Příprava
60
minut
Vaření
10
minut
Ingredience
těsto
cukr krystal 1 lžička
droždí 1/2 kostka
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
na posypání
cukr moučka min 1 lžíce
máslo min 1 lžíce
tvaroh tvrdý min 2 lžíce
náplň
jahody 500 g
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
do velké mísy si nasypeme cca půl kila mouky a uděláme v ní důlek. Do něj rozdrobíme kvasnice a posypeme cukrem
2. krok
ohřejeme si mléko, aby bylo vlažné. Nesmí být horké, jinak by nám spálilo kvasnice. Mléko přilijeme do mísy na kvasnice a necháme vzejít kvásek
3. krok
mezitím si očistíme a okrájíme jahody
4. krok
zhruba po deseti minutách bychom měli mít kvásek
5. krok
přihodíme rozklepnuté vejce
6. krok
přisypeme špetku soli, trochu mouky a začneme míchat těsto. Já to míchám rukou. Hněteme a přisypáváme mouku dokud těsto nepřestane lepit
7. krok
vypracované těsto necháme na suchém a teplém místě vykynout. Necháme cca půl hodiny kynout
8. krok
těsto nám krásně nakyne
9. krok
těsto můžeme plnit dvěma způsoby. Buï si těsto rozválíme na vále, rozřežeme na čtverce, naplníme a zabalíme. A nebo si prostě z těsta utrhneme kousek rukou, trošku uplácáme, dáme jahodu a zabalíme. Popíšu zde první způsob. Připravíme si tedy vál a pomoučíme ho
10. krok
na vále si válečkem uválíme těsto. Těsto by nemělo být moc tenké
11. krok
těsto si rozřežeme na čtverce, a nebo prostě na nějaké větší tvary, do kterých budeme balit jahody
12. krok
na každý kus těsta položíme jahodu. Jahodu můžete rozříznout napůl a pocukrovat
13. krok
knedlíky důkladně zabalíme. Snažte se nenechat žádnou dírku. Zabalené knedlíky necháme ještě pár minut vykynout, což je hezky vidět na fotce. Knedlíky jsou takový buclatý.
14. krok
dáme knedlíky vařit do vroucí vody a přiklopíme pokličkou. Nedávejte jich vařit moc najednou, jelikož při vaření knedlíky zvětší svůj objem a mačkali by se na sebe. Vaříme cca 10 minut
15. krok
po uvaření dáme knedlíky na talíř a propícháme špejlí, aby se nám nezdrcli. Stalo se mi to jednou u houskových knedlíků, zapoměl jsem propíchat a knedlík se mi zdrcnul
16. krok
ke knedlíkům můžete přihodit kousek másla a pomazat je, aby se nám nelepili k sobě
17. krok
knedlíky podáváme posypané tvarohem, cukrem a polité rozehřátým máslem
Způsob přípravy
  • hnětení
  • kynutí
  • vaření
Typ chodu
  • dezert
  • oběd
  • večeře
Původ receptu
  • Česko
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku