Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit
Dnes je 17.12.2017 a svátek má Daniel

Štěpánská hovězí pečeně

Základem chuti u této omáčky je špek, a proto doporučuji koupit kvalitní špek od řezníka, jinak Vám omáčka nebude moc chutnat
Recept
obecně
bobkový list 2 ks
cibule 2-3 ks
hovězí přední krk 750 g
mouka hladká 1-2 lžíce
nové koření 4 ks
pepř černý celý 8 ks
pepř černý drcený min 1 špetka
špek 100 g
sůl min 1 špetka
vepřové sádlo 2-3 lžíce
vývar hovězí 1/2 l
podle chuti
máslo 1 lžíce
obloha
vejce 2 ks
Ingredience
A jde se na to...
ze špeku si odřízneme pár špalíčků, kterými prošpikujeme maso
maso důkladně osolíme a opepříme z obou stran
do hrnce dáme rozpálit sádlo a přidáme maso
než se nám maso osmaží, tak si zatím můžeme nakrájet cibuli
maso osmažíme z obou stran dohněda
dohněda osmažené maso vyjmeme z hrnce
do hrnce k výpeku přisypeme cibuli a zamícháme
cibuli smažíme dohněda
ke hnědé cibuli přidáme na kostičky nakrájený zbytek špeku. Zamícháme a chvilku smažíme
přidáme divoké koření (bobkový list, nové koření, černý pepř celý) a zamícháme
přisypeme mouku a důkladně zamícháme. Minutku smažíme
vrátíme maso zpátky do hrnce, přilijeme vývar, můžeme ode dna zamíchat/vyškrabat výpečky, přiklopíme a na mírném ohni vaříme pod poklicí alespoň 2 hodiny. Občas dolijeme trochu vody. Během vaření masa si můžeme uvařit 2 vejce natvrdo
po dvou hodinách vyndáme maso z omáčky
maso nakrájíme na plátky. Krájejte kolmo ke svalovým vláknům
omáčku zcedíme přes cedník, dohustíme, dosolíme, dopepříme.
omáčku podáváme s houskovým knedlíkem, masem a nakrájeným vařeným vejcem
Kuchyně: česká kuchyně,
Způsob přípravy: smažení, vaření,
Typ chodu: oběd,
Potřebné vybavení:
Kuchař: Boublas
Datum vložení: 06.04.2013
Návštěvníci: