Novinka - teď si můžete každý recept vygenerovat do PDF souboru i s fotkami.

Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit

Dušené červené zelí s červeným vínem

Při dušení červeného zelí potřebujete trpělivost. Trvá to déle, ale výsledek stojí zato. Určitě chuťově lepší, nežli zelí z pytlíku. Červené víno vytvoří nezaměnitelnou chuť. A když k tomu přidáte kachnu a bramborové knedlíky, tak se můžete jít radovat :-)
Příprava
20
minut
Vaření
120
minut
Ingredience
obecně
cukr krystal min 5 lžíce
kmín drcený 1 lžíce
ocet min 4 lžíce
sůl min 1 lžička
na zahuštění
mouka hrubá 4 lžíce
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
nejprve si oloupeme a nakrájíme cibuli najemno. Použil jsem 2 cibule, jelikož jsem měl velkou hlávku zelí (cca 2 kg). Ale cibule není nikdy dost :-) Připravíme si větší hrnec, do kterého dáme rozpálit na střední teplotu sádlo. Přisypeme cibuli a smažíme za občasného míchání dohněda
2. krok
mezitím si upravíme zelí. Sejmeme vrchní listy a vyhodíme. Pomocí ostrého nože se zbavíme košťálu
3. krok
nakrájíme si zelí nadrobno. Čim menší kousky nakrájíte, tím kratší dobu se zelí bude dusit, bude dříve měkčí.
4. krok
přisypeme k cibuli kmín, zamícháme a smažíme dál
5. krok
smažíme, dokud nebude cibule krásně hnědá
6. krok
ke zhnědlé cibulce přidáme nakrájené zelí a zalijeme troškou vody. Pokud se Vám do hrnce všechno zelí nevejde, přidáme zbytek později, až se dušením zredukuje jeho objem. Vždy by měla být při dušení na dně hrnce nějaká voda, aby se nám nepálilo. Zamícháme a dusíme zatím bez pokličky, aby se ze zelí odpařili nechtěné látky. Po cca 5 minutách přiklopíme poklicí a dusíme. Občas doléváme vodu
7. krok
Postupem času se ze zelí vypařuje voda a ztrácí svůj objem
8. krok
Pokud je to již možné, přidáme do hrnce zbytek zelí a zamícháme. Dusíme zase chvilku bez pokličky a potom přiklopíme. Pořád hlídáme hladinu vody na dně hrnce
9. krok
až nám všechno zelí zesklovatí, tak přilijeme ocet, zamícháme a dusíme chvilku bez pokličky. Nedýcháme drážďivé výpary
10. krok
přisypeme sůl a cukr. Je těžké říci, kolik se má přidat octa, cukru a soli. Já osobně přidávám po malých troškách, chvilku podusím a ochutnám. Jelikož mám rád sladkokyselé zelí (spíše sladčí), tak přidávám více cukru, nežli octa. S octem opatrně. Základem je pořád ochutnávat a dochucovat. Nesnažte se zelí dochutit hned. Chce to čas a trpělivost
11. krok
přilijeme 200 ml vína a zamícháme. Dusíme chvilku bez pokličky a potom přikryjeme
12. krok
dusíme tak dlouho, dokud nebude zelí měkké (já mám rád i když je na skus). Dusíme pod pokličkou za občasného míchání a dochucování
13. krok
zahustíme měkké zelí moukou. Před zahuštěním dolijte trochu vody, pokud již v hrnci není. Dejte cca 4 lžíce mouky, důkladně zamíchejte a vařte již bez pokličky.
14. krok
častěji míchejte, jelikož se Vám teď zelí bude připalovat. Mouku je třeba provařit, alespoň 15 minut.
14. krok
častěji míchejte, jelikož se Vám teď zelí bude připalovat. Mouku je třeba provařit, alespoň 15 minut. Pokud by se Vám zelí zdálo moc husté, tak dolít vodu. A nebo naopak dosypat mouku.
Způsob přípravy
  • dušení
  • smažení
Typ chodu
  • příloha
Původ receptu
  • Česko
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku