Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit

Koprová omáčka

na koprové omáčce si mi líbí její rychlost, jednoduchost a skvělá chuť. Základem této omáčky je omáčka velouté, připravená ze světlé jíšky, vývaru a smetany. Místo kopru můžete dát pažitku, křen, apod.
Recept
obecně
cukr krystal min 1 lžíce
kopr 2 lžíce
máslo 4 lžíce
mouka hladká 4 lžíce
ocet 1-2 lžíce
smetana 33% 200 ml
sůl min 1 špetka
vývar hovězí 1,5 l
na zahuštění
máslo 1 lžíce
Ingredience
A jde se na to...
připravíme si větší hrnec. Rozpálíme ho na střední teplotu, vhodíme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání si připravíme světlou jíšku
do hotové jíšky přilijeme vývar, zamícháme a vaříme alespoň 20 minut
během vaření si připravíme kopr. Zbavíme kopr silných větviček a nakrájíme ho na jemno
provařenou omáčku ochutíme troškou octa. Já dávám zhruba 2 lžíce, ale záleží na každým, kdo má jak rád kyselou omáčku. Je lepší dát méně, ochutnat a popřípadě dokyselit. Pokud se Vám zdá omáčka řídká, tak si ještě zahuštěte máslovou jíškou
dále omáčku dosolíme a dosladíme. Vždy nasypte trošku, ochutnejte a pak zase třeba dosypte sůl nebo cukr. Je dobré v této fázi omáčku dobře dochutit, aby jste pak už jenom dolili smetanu a kopr
dochucenou omáčku zjemněte smetanou, zamíchejte a 5 minut povařte
potom přihoďte kopr, zamíchejte, minutku povařte a vypněte. Nesmí se kopr vařit moc dlouhou, jinak ztratí barvu. Kdo chce, tak si do teplé omáčky zamíchá lžíci studeného másla, které omáčku ještě zjemní a trošku více zahustí
jako přílohu doporučuji vařené vajíčko a houskový knedlík
Kuchyně: česká kuchyně,
Způsob přípravy: smažení, vaření,
Typ chodu: oběd,
Potřebné vybavení:
Kuchař: Boublas
Datum vložení: 13.07.2013
Návštěvníci: