Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit

Koprová omáčka

na koprové omáčce si mi líbí její rychlost, jednoduchost a skvělá chuť. Základem této omáčky je omáčka velouté, připravená ze světlé jíšky, vývaru a smetany. Místo kopru můžete dát pažitku, křen, apod.
Příprava
15
minut
Vaření
40
minut
Ingredience
obecně
cukr krystal min 1 lžíce
kopr 2 lžíce
máslo 4 lžíce
mouka hladká 4 lžíce
ocet 1-2 lžíce
sůl min 1 špetka
na zahuštění
máslo 1 lžíce
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
připravíme si větší hrnec. Rozpálíme ho na střední teplotu, vhodíme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání si připravíme světlou jíšku
2. krok
do hotové jíšky přilijeme vývar, zamícháme a vaříme alespoň 20 minut
3. krok
během vaření si připravíme kopr. Zbavíme kopr silných větviček a nakrájíme ho na jemno
4. krok
provařenou omáčku ochutíme troškou octa. Já dávám zhruba 2 lžíce, ale záleží na každým, kdo má jak rád kyselou omáčku. Je lepší dát méně, ochutnat a popřípadě dokyselit. Pokud se Vám zdá omáčka řídká, tak si ještě zahuštěte máslovou jíškou
5. krok
dále omáčku dosolíme a dosladíme. Vždy nasypte trošku, ochutnejte a pak zase třeba dosypte sůl nebo cukr. Je dobré v této fázi omáčku dobře dochutit, aby jste pak už jenom dolili smetanu a kopr
6. krok
dochucenou omáčku zjemněte smetanou, zamíchejte a 5 minut povařte
7. krok
potom přihoďte kopr, zamíchejte, minutku povařte a vypněte. Nesmí se kopr vařit moc dlouhou, jinak ztratí barvu. Kdo chce, tak si do teplé omáčky zamíchá lžíci studeného másla, které omáčku ještě zjemní a trošku více zahustí
8. krok
jako přílohu doporučuji vařené vajíčko a houskový knedlík
Způsob přípravy
  • smažení
  • vaření
Typ chodu
  • oběd
Původ receptu
  • Česko
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku