Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit

Kuřecí játra na cibulce

trvalo mi dlouho, než jsem přišel játrům na chuť. Ale postupem času se stávají jednou z mých oblíbených surovin. Tato omáčka je důkazem toho, že z ne moc oblíbených věcí lze udělat něco skvělýho
Recept
obecně
anglická slanina 100 g
cibule 2 ks
kmín drcený 1 lžička
kuřecí játra 500 g
libeček 1 hrst
pepř černý drcený min 1 špetka
rum 2-3 lžíce
sůl min 1 špetka
vývar kuřecí 500 ml
na smažení
vepřové sádlo 4 lžíce
na zahuštění
máslo 1 lžíce
Ingredience
A jde se na to...
nejdříve si omyjeme a osušíme játra. Potom je zbavíme přebytečných bílých částí
připravíme si větší pánev a nebo větší hrnec a necháme v něm rozpálit sádlo. Pak přidáme játra, trochu osolíme, opepříme a smažíme
játry moc nemíchejte, spíše se snažte je něčím obracet. Osmažte z obou stran, ale moc dlouho je nepropékejte.
mezitím si nakrájíme cibulku a slaninu. Místo slaniny můžete použít i kus kvalitního uzeného
osmažená játra vyndáme z hrnce/pánve na talíř a necháme někde zakryté v teple
do výpečků dáme pokrájenou slaninu a trošku ji vyškvaříme, aby pustila tuk
ke slanině přihodíme cibulku a smažíme dohněda. Pokud by v hrnci nebylo moc tuku, tak můžeme přidat ještě sádlo
po chvilce přidáme kmín a zamícháme
k osmahlé cibulce přilijeme trošku rumu, promíchneme a smažením zredukujeme kapalinu na minimum. Díky rumu získá omáčka zajímavou chuť a vůni
vrátíme k základu játra, lehce zamícháme a minutku smažíme
přilijeme vývar, promíchneme a vařením zredukujeme omáčku na polovinu. Vařečkou se snažíme ode dna odlepit výpečky, které dodají omáčce silnou chuť
během vaření si můžeme pokrájet libeček
hotovou omáčku dochutíme solí a pepřem, přihodíme libeček, zamícháme a stáhneme z plotny
do omáčky vhodíme studené máslo, které omáčku zjemní a trochu zahustí
doporučená příloha je rýže, hranolky, bramborová kaše, apod.
Kuchyně: česká kuchyně,
Způsob přípravy: smažení, vaření,
Typ chodu: oběd, večeře,
Potřebné vybavení:
Kuchař: Boublas
Datum vložení: 10.08.2013
Návštěvníci: