Novinka - teď si můžete každý recept vygenerovat do PDF souboru i s fotkami.

Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit

Těsto na pizzu podle J. Olivera

u tohoto těsta jsem se nechal inspirovat J. Oliverem. Mouku jsem použil pšeničnou hladkou 00 extra. Těsto má díky olivovému oleji výbornou chuť a je krásně vláčné. Použité ingredience jsou na dvě pizzy
Příprava
60
minut
Vaření
10
minut
Ingredience
obecně
cukr krystal 1 lžíce
mouka hladká min 500 g
olej olivový 2 lžíce
sůl 1 lžička
voda 300 ml
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
připravíme si větší mísu, do které nasypeme asi tak 200 gramů mouky. Do mouky uděláme důlek a rozdrobíme do něj kvasnice. Kvasnice posypeme cukrem, který je aktivuje :-)
2. krok
zalijeme kvasnice trochou teplé vody a necháme vzejít kvásek. Nic nemícháme
3. krok
kvásek by měl vzejít zhruba do pěti minut. Necháme ale odležet deset minut
4. krok
ke kvásku přilijeme olivový olej
5. krok
přisypeme sůl
6. krok
dolijeme zbytek vody a hnětením začneme vypracovávat hladké a nelepící se těsto. Já zpracovávám těsto rukou
7. krok
důkladně hněteme a přisypáváme mouku, dokud těsto nepřestane lepit. Mouku přidávejte vždy po troškách a s těstem si pohrajte :-)
8. krok
zpracované těsto nechte pod utěrkou, na teplém, nevětraném místě vykynout. Nechte kynout alespoň půl hodiny
9. krok
těsto rozdělte na dvě půlky. Jednu si můžete dát do ledničky, zabalenou do potravinářské fólie. Druhou půlku dejte na pekáč, vystlaný pečícím papírem. Prsty opatrně rozprostřeme těsto po celé ploše pekáče. Samozřejmě můžete těsto rozválet na pomoučeném vale a nebo si s ním poházet :-) Záleží na Vás
10. krok
těsto si ozdobíme dle své vlastní chuti a fantasie. Já jsem použil domácí pomodoro, mozzarellu a šunku
11. krok
pizzu pečeme na 250° cca 10 minut a nebo dokud nebudou okraje lehce nahnědlé
Způsob přípravy
  • pečení
  • hnětení
  • kynutí
Typ chodu
  • oběd
  • večeře
Potřebné vybavení
  • mísa velká
  • pekáč
  • pečící papír
Původ receptu
  • Itálie
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku