Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit

Džuveč s vepřovou plecí

na džuveči mě baví, že se dělá v jednom hrnci nebo v jedné větší pánvi. Nezašpiníte při vaření moc nádobí :-) Rýži jsem použil kulatozrnou, jelikož se džuveč podobá rizotu. Místo vepřové plece můžete použít například krkovičku a nebo kýtu. Doporučuji použít více druhů papriky. Já jsem použil zelenou a slovenskou. Někde jsem četl, že se může džuveč i zapéct v troubě v pekáči. Možná zkusím přístě
A jde se na to...
rozehřejeme si větší pánev a nebo hrnec na střední teplotu a dáme do něj rozehřát sádlo. Já jsem si vybral pánev wok. Vešlo se mi to tam akorát
nakrájíme si cibuli a osmažíme ji dohněda
mezitím si nakrájíme maso na menší kostky
maso přihodíme ke zhnědlé cibulce, zamícháme a smažením zatáhneme (alespoň 5 minut). Opepříme a trošku osolíme
zatímco se nám maso smaží, nakrájíme si papriky a rajčata na menší kousky. Papriky samozřejmě zbavte jadérek
k osmaženému masu přidáme mletou papriku, zamícháme a minutku smažíme. V této části by jste měli přidat i nakrájený česnek, ale jelikož jsem ho zapomněl koupit, tak jsem ho tam nedal :-)
přidáme protlak, zamícháme a minutku osmahnem
dále do pánve přidáme pokrájené papriky a rajčata. Zamícháme
zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou 15 minut
potom přidáme rýži a důkladně zamícháme
dusíme pod pokličkou, dokud nebude maso a rýže měkká
pokud Vám rýže vysaje moc tekutiny, tak dolijte vývarem a vařte dále. Pokud Vám naopak tekutina přebývá, tak nechte odvařit bez pokličky. Nakonec ochutnáme omáčku a dosolíme, dopepříme.
Kuchyně: turecká kuchyně,
Způsob přípravy: smažení, vaření,
Typ chodu: oběd, večeře,
Potřebné vybavení: hrnec velký, pánev wok,
Kuchař: Boublas
Datum vložení: 04.04.2014
Návštěvníci: