Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit

Džuveč s vepřovou plecí

na džuveči mě baví, že se dělá v jednom hrnci nebo v jedné větší pánvi. Nezašpiníte při vaření moc nádobí :-) Rýži jsem použil kulatozrnou, jelikož se džuveč podobá rizotu. Místo vepřové plece můžete použít například krkovičku a nebo kýtu. Doporučuji použít více druhů papriky. Já jsem použil zelenou a slovenskou. Někde jsem četl, že se může džuveč i zapéct v troubě v pekáči. Možná zkusím přístě
Příprava
20
minut
Vaření
60
minut
Ingredience
obecně
česnek 3 stroužek
sůl min 1 špetka
na smažení
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
rozehřejeme si větší pánev a nebo hrnec na střední teplotu a dáme do něj rozehřát sádlo. Já jsem si vybral pánev wok. Vešlo se mi to tam akorát
2. krok
nakrájíme si cibuli a osmažíme ji dohněda
3. krok
mezitím si nakrájíme maso na menší kostky
4. krok
maso přihodíme ke zhnědlé cibulce, zamícháme a smažením zatáhneme (alespoň 5 minut). Opepříme a trošku osolíme
5. krok
zatímco se nám maso smaží, nakrájíme si papriky a rajčata na menší kousky. Papriky samozřejmě zbavte jadérek
6. krok
k osmaženému masu přidáme mletou papriku, zamícháme a minutku smažíme. V této části by jste měli přidat i nakrájený česnek, ale jelikož jsem ho zapomněl koupit, tak jsem ho tam nedal :-)
7. krok
přidáme protlak, zamícháme a minutku osmahnem
8. krok
dále do pánve přidáme pokrájené papriky a rajčata. Zamícháme
9. krok
zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou 15 minut
10. krok
potom přidáme rýži a důkladně zamícháme
11. krok
dusíme pod pokličkou, dokud nebude maso a rýže měkká
12. krok
pokud Vám rýže vysaje moc tekutiny, tak dolijte vývarem a vařte dále. Pokud Vám naopak tekutina přebývá, tak nechte odvařit bez pokličky. Nakonec ochutnáme omáčku a dosolíme, dopepříme.
Způsob přípravy
  • smažení
  • vaření
Typ chodu
  • oběd
  • večeře
Potřebné vybavení
  • hrnec velký
  • pánev wok
Původ receptu
  • Turecko
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku