Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit
Dnes je 19.01.2018 a svátek má Doubravka

Kuřecí steak s pikantní směsí z čerstvých fazolek

další z řady mých výmyslů :-) Fazolky jsem sehnal na jednom trhu ve Strakonicích a jelikož byly čerstvé, tak jsem jim nemohl odolat. Normálně je čerstvé moc nevidím ke koupi. Většinou kupuji mražené. Tento recept má za základ rajčatovou omáčku a pokud máte rádi pikantní jídla, tak si přidejte trošku chilli. Jako přílohu bych doporučoval bramborové krokety
Recept
obecně
celer řapíkatý 1 řapík
česnek 3 stroužek
cibule červená 1 ks
kuřecí prsní řízek 2-3 ks
mrkev 2 ks
pepř černý drcený min 1 špetka
rajčata 2 ks
rajský protlak 120 g
sůl min 1 špetka
vývar kuřecí 500 ml
zelené fazolky 600 g
na posypání
bazalka 1 hrst
podle chuti
chilli 1/2 lžička
víno červené 200 ml
na smažení
olej slunečnicový 1 lžíce
vepřové sádlo 2 lžíce
Ingredience
A jde se na to...
očistíme si mrkev a nakrájíme na malé kousky
v pánvi si rozpálíme na střední teplotu sádlo
k sádlu přihodíme mrkev a smažíme, dokud nám nezačne hnědnou (karamelizovat)
červenou cibuli si nakrájíme na menší kousky (samozřejmě můžete použít i klasickou cibuli)
cibuli přihodíme k trošku nahnědlé mrkvi a s občasným mícháním smažíme, dokud nám cibule nezačne chytat hnědou barvu (mrkev smažíme déle, jelikož nám déle karamelizuje)
nakrájíme si rajčata a přihodíme do pánve. Za občasného míchání smažíme alespoň 5 minut. Rajčata samozřejmě zbavíme bubáka, neboli zbytek po stopce. Kdo chce, tak si rajčata spaří a oloupe slupku
přilijeme do pánve protlak, zamícháme a s občasným mícháním smažíme cca 5 minut
zalijeme vývarem, opepříme, zamícháme. V této fázi můžete také přidat červené víno
přikryjeme pánev pokličkou a dusíme, dokud nám nezměknou rajčata
mezitím si nakrájíme omyté a stopek zbavené fazolky
fazolky přidáme do pánve, zamícháme a pod pokličkou dusíme doměkka
mezitím si připravíme kuřecí prsa. Prsa omyjeme, osušíme, NEKRÁJÍME NA MENŠÍ PLÁTKY, dobře osolíme a opepříme
rozpálíme si menší pánev, vlijeme lžíci oleje a přidáme kuřecí prsa. Smažíme z jedné strany, dokud nebude půlka masa bílá od spoda
maso otočíme a smažíme stejně dlouhou dobu jako první stranu (cca 5 minut). Osmahlé maso dáme stranou a necháme odpočinout. Do masa nesmíte ničím píchat, jinak Vám vyteče šťáva a maso bude suché
nakrájíme si řapíkatý celer na půlkolečka
celer přidáme k fazolkám až budou měknout a chvilku podusíme. Já mám rád, když potom celer ještě trošku křupe, ale záleží na Vás, jak dlouho ho budete dusit
nakonec si rozmáčkneme česnek a nakrájíme ho nadrobno
česnek přidáme do pánve, když máme změklý celer, zamícháme a už jenom chvilku povaříme bez pokličky
pokud Vám přijde, že máte v pánvi moc tekutiny, tak ji nechte trošku odvařit. Maso podáváme položené na zeleninové směsi a posypané bazalkou
Kuchyně: česká kuchyně,
Způsob přípravy: smažení, dušení,
Typ chodu: oběd, večeře,
Potřebné vybavení: mlýnek na pepř, pánev wok, pánev malá, mísa velká,
Kuchař: Boublas
Datum vložení: 31.07.2014
Návštěvníci: