Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit

Kuřecí steak s pikantní směsí z čerstvých fazolek

další z řady mých výmyslů :-) Fazolky jsem sehnal na jednom trhu ve Strakonicích a jelikož byly čerstvé, tak jsem jim nemohl odolat. Normálně je čerstvé moc nevidím ke koupi. Většinou kupuji mražené. Tento recept má za základ rajčatovou omáčku a pokud máte rádi pikantní jídla, tak si přidejte trošku chilli. Jako přílohu bych doporučoval bramborové krokety
Příprava
15
minut
Vaření
50
minut
Ingredience
obecně
česnek 3 stroužek
mrkev 2 ks
sůl min 1 špetka
na posypání
bazalka 1 hrst
podle chuti
chilli 1/2 lžička
na smažení
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
očistíme si mrkev a nakrájíme na malé kousky
2. krok
v pánvi si rozpálíme na střední teplotu sádlo
3. krok
k sádlu přihodíme mrkev a smažíme, dokud nám nezačne hnědnou (karamelizovat)
4. krok
červenou cibuli si nakrájíme na menší kousky (samozřejmě můžete použít i klasickou cibuli)
5. krok
cibuli přihodíme k trošku nahnědlé mrkvi a s občasným mícháním smažíme, dokud nám cibule nezačne chytat hnědou barvu (mrkev smažíme déle, jelikož nám déle karamelizuje)
6. krok
nakrájíme si rajčata a přihodíme do pánve. Za občasného míchání smažíme alespoň 5 minut. Rajčata samozřejmě zbavíme bubáka, neboli zbytek po stopce. Kdo chce, tak si rajčata spaří a oloupe slupku
7. krok
přilijeme do pánve protlak, zamícháme a s občasným mícháním smažíme cca 5 minut
8. krok
zalijeme vývarem, opepříme, zamícháme. V této fázi můžete také přidat červené víno
9. krok
přikryjeme pánev pokličkou a dusíme, dokud nám nezměknou rajčata
10. krok
mezitím si nakrájíme omyté a stopek zbavené fazolky
11. krok
fazolky přidáme do pánve, zamícháme a pod pokličkou dusíme doměkka
12. krok
mezitím si připravíme kuřecí prsa. Prsa omyjeme, osušíme, NEKRÁJÍME NA MENŠÍ PLÁTKY, dobře osolíme a opepříme
13. krok
rozpálíme si menší pánev, vlijeme lžíci oleje a přidáme kuřecí prsa. Smažíme z jedné strany, dokud nebude půlka masa bílá od spoda
14. krok
maso otočíme a smažíme stejně dlouhou dobu jako první stranu (cca 5 minut). Osmahlé maso dáme stranou a necháme odpočinout. Do masa nesmíte ničím píchat, jinak Vám vyteče šťáva a maso bude suché
15. krok
nakrájíme si řapíkatý celer na půlkolečka
16. krok
celer přidáme k fazolkám až budou měknout a chvilku podusíme. Já mám rád, když potom celer ještě trošku křupe, ale záleží na Vás, jak dlouho ho budete dusit
17. krok
nakonec si rozmáčkneme česnek a nakrájíme ho nadrobno
18. krok
česnek přidáme do pánve, když máme změklý celer, zamícháme a už jenom chvilku povaříme bez pokličky
19. krok
pokud Vám přijde, že máte v pánvi moc tekutiny, tak ji nechte trošku odvařit. Maso podáváme položené na zeleninové směsi a posypané bazalkou
Způsob přípravy
  • smažení
  • dušení
Typ chodu
  • oběd
  • večeře
Potřebné vybavení
  • mlýnek na pepř
  • pánev wok
  • pánev malá
  • mísa velká
Původ receptu
  • Česko
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku