Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit

Celerová omáčka s kuřecími kousky

Výborná zeleninová omáčka se smetanou, ta nikdy nezklame.
A jde se na to...
Kousky kuřete osolíme a opepříme. V hrnci si rozpálíme máslo s olejem a kuře dozlatova opečeme ze všech stran.
Poté maso vyndáme a na tuku orestujeme nastrouhaný celer. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a tymián.
Do hrnce vrátíme zpátky kuře a zalijeme vše vývarem. Na mírném ohni dusíme pod pokličkou asi 45 minut.
Měkké kuře vyndáme a omáčku zahustíme jíškou, kterou si připravíme z másla a hladké mouky. Asi čtvrt hodiny ještě vaříme.
Zatím si připravíme řapíkatý celer. Očištěné stvoly nakrájíme na kousky, spaříme vroucí vodou a hned zchladíme v ledové vodě. Tím si zachová barvu a křehkost.
Do omáčky přilijeme smetanu, chvilku povaříme a pak už jen rozmixujeme s trochou másla a zakysanou smetanou.
Na závěr omáčku dochutíme solí a pepřem, vložíme zpátky maso a řapíkatý celer. K omáčce se hodí těstoviny nebo rýže.
Kuchyně: česká kuchyně,
Způsob přípravy: dušení, smažení, strouhání,
Typ chodu: oběd,
Potřebné vybavení: struhadlo jemné, hrnec, mísa, mixér,
Kuchař: buellin
Datum vložení: 17.02.2015
Návštěvníci: