Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit

Játrová omáčka z hovězích jater

velmi chuťově silná omáčka pro milovníky nejen hovězích jater. Omáčku zkuste i z jiných jater, například z kuřecích, kachních, apod. Jako přílohu doporučuji rýži a nebo něco z brambor
Příprava
15
minut
Vaření
40
minut
Ingredience
obecně
cibule 1-2 ks
kmín drcený 1-2 lžíce
sůl min 1 špetka
na smažení
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
nejprve si nakrájíme cibuli
2. krok
v hrnci si rozpálíme sádlo na střední teplotu, přihodíme cibuli, zamícháme a smažíme dohněda
3. krok
mezitím si nakrájíme slaninu na kostičky
4. krok
když začne cibule hnědnout, tak přihodíme slaninu a zamícháme
5. krok
přisypeme kmín a za občasného míchání smažíme dohněda
6. krok
k osmahlé cibuli přihodíme na kostičky nakrájená játra. Smažíme za občasného míchání 5 minut
7. krok
k osmaženým játrům přihodíme nadrobno nakrájený česnek a zamícháme. Smažíme za občasného míchání 3 minuty
8. krok
přilijeme červené víno, zamícháme a necháme tekutinu svařit na 1/4
9. krok
přilijeme vývar, zamícháme a bez pokličky a za občasného míchání vaříme 20 minut
10. krok
po uvaření vyndáme z omáčky zhruba půlku jater. Můžeme si je ještě nakrájet na menší kousky (dle potřeby)
11. krok
omáčku se zbylými játry důkladné rozmixujeme pomocí tyčového mixéru. Pokud by se Vám omáčka po rozmixování zdála řídká, tak ji zahuštěte jíškou. Do omáčky vrátíme nakrájená játra
12. krok
do omáčky přisypeme majoránku a zamícháme
13. krok
omáčku přivedeme k varu, dosolíme, dopepříme. Zjemníme smetanou, znova přivedeme k varu a máme hotovo
Způsob přípravy
  • smažení
  • vaření
  • mixování
Typ chodu
  • večeře
  • oběd
Potřebné vybavení
  • hrnec
  • tyčový mixér
  • mlýnek na pepř
Původ receptu
  • Česko
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku