Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit

Vepřová pečeně na kmíně, šťáva na maso z výpeků

pořadnej kus pečeného masa musí být na jídelníčku alespoň jednou za měsíc :-) Lepší recept na vepřovou pečeni jsem asi ještě nikdy nedělal. Maso je šťavnaté ještě pár dní po upečení. Je dobré maso krájet na slabší plátky. Maso je vhodné například k zelí, špenátu, dušené mrkvi, apod. Plátky podáváme přelité omáčkou z výpeků
Recept
na smažení
máslo 2 lžíce
mouka hladká 2 lžíce
na pečení
česnek 3-4 stroužek
cibule 1-2 ks
kmín celý 1-2 lžíce
vepřová pečeně min 1 kg
vepřové sádlo 3 lžíce
na dochucení
pepř černý drcený min 1 špetka
sůl min 1 špetka
Ingredience
A jde se na to...
nejprve si svážeme maso motouzem. Na základní způsob, jak svázat maso, se můžete podívat zde
maso důkladně po celé ploše pomažeme sádlem
každou část masa důkladně osolíme, opepříme a okmínujeme. Solí nešetřete. Je dobré maso kořenit na talíři, jelikož si neděláte bordel kolem a co Vám spadne do talíře, tak v tom se ještě maso vyválí.
maso vložíme do rozpálené pánve a osmahneme z každé strany. Maso se musí zatáhnout
během smažení si můžeme nakrájet cibuli a česnek najemno
doopravdy nezapomeňte maso osmahnout z každé strany. Jedině tak docílíte toho, že bude maso po vyndání z trouby šťavnaté
důkladně osmahlé maso vyndáme z pánve na talíř
do pánve, kde nám zbyly výpečky po mase, vhodíme cibuli a česnek. Za občasného míchání smažíme do zlatavé barvy. Pokud by se Vám zdálo, že by se to moc připékalo, tak přidejte 2-3 lžíce vody
osmaženou cibuli s česnekem dáme do zapékací mísy a na tento zeleninový základ položíme vepřovou pečeni
do pánve nalijeme 1/2 hrnku vody a přivedeme k varu. Vařečkou se snažíme seškrábnout vše dobré z pánve a dostat to do vody
vodu z pánve nalijeme k masu do zapékací mísy. Dbejte na to, aby hladina vody byla tak 5 milimetrů vysoká
mísu s masem vložíme do trouby vyhřáté na 150°. Zavřeme troubu a snížíme teplotu na 120°. Pečeme alespoň 90 minut. Pokud máte větší vepřovou pečeni, tak pečte alespoň 2 hodiny
mísu s upečeným masem vyndáme z trouby a z mísy vyndáme maso
Nyní začneme s přípravou šťávy k masu, kterou si uděláme z výpeků v zapékací míse. Nalijeme hrnek vody do mísy a důkladně zamícháme s výpeky. Vařečkou se snažíme seškrábnout všechny výpeky do vody
na pánvi, kde jsme smažili maso, si připravíme tmavší jíšku z másla a mouky. Jíšku zalijeme vodou z mísy (s výpeky) a provaříme (alespoň 15 minut). Dosolíme, dopepříme
Kuchyně: česká kuchyně,
Způsob přípravy: pečení, smažení, svazování,
Typ chodu: oběd, večeře,
Potřebné vybavení: mlýnek na pepř, pánev, trouba, talíř, zapékací mísa, motouz,
Kuchař: Boublas
Datum vložení: 25.06.2015
Návštěvníci: