Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit
Dnes je 17.12.2017 a svátek má Daniel

Zapečené mleté hovězí maso s bramborovou kaší

úplně vynikající záležitost. Takhle nějak si představuji anglickou kuchyni. Masovo-zeleninová omáčka s černým pivem je perfektní kombinace. Čím déle budete omáčku vařit, tím bude lepší. Pozor, jídlo je dosti syté, takže opatrně s nandaváním. Oči by jedly, ale žaludek to nezvládne :-)
Recept
omáčka
celer řapíkatý 2 řapík
česnek 3 stroužek
cibule 2-3 ks
mleté maso (hovězí) 1 kg
mrkev 1-2 ks
olej slunečnicový min 5 lžíce
pepř černý drcený min 1 špetka
pivo černé 300 ml
rajčata v konzervě (loupaná) 400 g
rajský protlak 3 lžíce
sůl min 1 špetka
tymián 1 lžíce
vývar hovězí 500 ml
worchestrová omáčka 5 lžíce
na potření
vejce 1 ks
vrchní vrstva
brambory 1 kg
máslo 150 g
pepř černý drcený min 1 špetka
sůl min 1 špetka
sýr čedar 200 g
vejce 2 ks
Ingredience
A jde se na to...
začneme tím, že si ve větším hrnci rozpálíme olej na větší teplotu, přidáme mleté maso a za občasného míchání smažíme, dokud se nám nevypaří přebytečná voda. Já jsem si koupil maso vcelku a namlel jsem si ho. K hovězímu jsem si přimlel i trošku vepřového bůčku :-)
během smažení si očistíme a nakrájíme nadrobno mrkev, celer, cibuli a česnek
nakrájenou zeleninu přihodíme do hrnce, přisypeme pepř, sůl a tymián. Za občasného míchání smažíme 5 minut
přidáme rajčata z konzervy a protlak. Důkladně zamícháme, snížíme teplotu a za občasného míchání smažíme 5 minut
nakonec přilijeme vývar, worchesterovou omáčku, pivo a důkladně zamícháme
odkryté vaříme minimálně 1 hodinu. (já vařil 1,5 hodiny). Nakonci dosolíme, dopepříme
během vaření masové směsi si připravíme bramborovou kaši. Brambory si oloupeme, nakrájíme na menší kousky a ve slané vodě uvaříme doměkka. Brambory vybírejte moučnější (typ B, C). Uvařené brambory scedíme a v hrnci vrátíme na chvilku na plotnu a odpaříme přebytečnou vodu
brambory stáhneme z plotny a pomocí šťouchadla brambory rozmačkáme. Během mačkání přihodíme máslo, sůl, pepř a šťouchadlem vmícháme
ještě do horký kaše vmícháme nastrouhaný čedar
kaši necháme trošku vystydnout a vmícháme 2 žloutky
máme hotovou masovou omáčku a bramborovou kaši. Začneme s finální přípravou. Připravíme si zapékací mísu a dáme do ní masovou směs. Hladina směsi by měla sahat tak do 3/4 výšky mísy. Pokud vám něco zbude, tak si k tomu uvařte těstoviny a máte to skoro jako boloňskou omáčku (akorát s pivem)
směs opatrně zakryjte bramborovou kaší. Kaše je docela tvarovatelná a proto jsem ji tam dal ručně po kouskách. Snažte se na kaši moc netlačit, aby jste nevytlačili omáčku nahoru
pomocí vidličky opatrně spojte jednotlivé jednotlivé kusy kaše. Jakoby je rozhrabte jako hráběmi
úplně nakonec si rozšleháme vejce a mašlovačkou potřeme kaši
mísu vložíme do vyhřáté trouby na 180° a zapékáme zhruba půl hodiny
Kuchyně: anglická kuchyně,
Způsob přípravy: pečení, smažení, vaření,
Typ chodu: oběd, večeře,
Potřebné vybavení: hrnec velký, hrnec, mašlovačka, mlýnek na pepř, naběračka, otvírák na konzervy, škrabka na brambory, šťouchadlo na brambory, struhadlo hrubé, trouba, vidlička,
Kuchař: Boublas
Datum vložení: 28.08.2015
Návštěvníci: