Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit

Mřížkový koláč s jablky (Apple Pie)

Další variace na jablka. Křehké máslové těsto a výborně ochucená směs jablek s nádechem alkoholu. Prostě dobrota.
Recept
těsto
cukr krystal 50 g
máslo 220 g
mouka hladká 350 g
vejce 2 ks
náplň
amaretto 20 ml
citron 1 ks
cukr krystal 120 g
jablko 1,5 kg
muškátový oříšek mletý 1 špetka
skořice mletá 1 lžička
voda 6 lžíce
na potření
mléko plnotučné 10 lžíce
Ingredience
A jde se na to...
Dáme si do mísy povolené máslo s cukrem a pomocí šlehače promícháme.
Pak přidáme jedno celé vejce a jeden žloutek. Tak vznikne trochu řidší směs, do které po částech přidáme mouku. Ke konci již těsto zpracováváme rukama.
Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 45 minut odležet v lednici, půjde pak lépe rozválet.
Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme je na měsíčky.
Jablka dáme do hrnce, přidáme citronovou šťávu z poloviny citrónu, cukr, skořici a přistrouháme trochu muškátového oříšku. Množství cukru záleží na druhu jablek. Jsou-li jablka dost sladká, cukrem šetřete. Ještě přilijeme alkohol. Je možné zvolit amaretto, já jsem použila brandy. Nakonec přilijeme pár lžic vody a jablka promícháme. Necháme povařit cca 5 minut. Pak můžeme do hrnce ještě přidat asi 20 gramů másla na rozpuštění, ale i bez něj je směs do koláče dobrá.
Těsto vyválíme a vyložíme jím formu, kterou není třeba nijak vymazávat. Pozor, těsto se při válení trochu lepí, můžeme ho podsypat moukou. Přesahující okraje odřízneme.
Do připravené formy vložíme jablečnou směs.
Zbylé těsto opět rozválíme a nakrájíme na proužky, kterými ozdobíme vršek koláče. Ještě koláč potřeme mlékem.
Pečeme při 210 °C asi 25 minut.
Kuchyně: americká kuchyně, česká kuchyně,
Způsob přípravy: hnětení, krájení, pečení,
Typ chodu: dezert,
Potřebné vybavení: trouba, hrnec velký, forma na koláč, šlehač, váleček na těsto,
Kuchař: buellin
Datum vložení: 28.09.2016
Návštěvníci: