Novinka - teď si můžete každý recept vygenerovat do PDF souboru i s fotkami.

Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit

Kapustové karbanátky

není nad dobrý poctivý karbanátek :-) A když je navíc kapustový, tak i řízek je proti němu malej
Příprava
50
minut
Vaření
20
minut
Ingredience
masová směs
česnek 3 stroužek
kmín drcený 1 lžička
libeček 1 hrst
máslo 1 lžíce
strouhanka min 1/2 hrnek
sůl 1 lžička
vejce 1 ks
na smažení
na obalení
strouhanka min 1/2 hrnek
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
začneme tím, že si dáme vařit kapustu. Připravíme si tedy větší hrnec, nalijeme do něj z půlky vodu a dáme k varu. Mezitím si kapustu nakrájíme zhruba na 4 části. Nekrájejte to na menší, jelikož se Vám s tím bude hůře pracovat.
2. krok
vroucí vodu osolíme a přidáme kapustu. Pod pokličkou vaříme do změknutí
3. krok
dále si oloupeme cibuli, nakrájíme na hrubojemno :-) a dáme smažit na troše másla do hněda. Kdybychom do karbanátků přidali syrovou cibuli, tak bychom moc chutě nedostali.
4. krok
a nyní se dostáváme k masu. Připravte si mlýnek na maso a na středním nástavci (střední průměr děr) umelte všechno maso
5. krok
umleté maso dejte do větší mísy
6. krok
během mletí si samozřejmě nezapomeňte hlídat kapustu s cibulí. Cibule by měla být sklovitě hnědá
7. krok
měkkou kapustu dejte okapat do cedníku
8. krok
Tak a začneme s přípravou masové směsi. K masu přidáme vychladlou cibuli
9. krok
dále přidáme zarovnanou lžičku soli, pepř dle chuti a bylinky. Ja použil sušenou petrželovou nať a sušený libeček, jelikož jsem doma neměl nic čerstvého. Ale tady to nechám na Vás :-)
10. krok
kapustové listy nakrájíme na kostičky. Košťály jsem do karbanátků nedával. Nechal jsem si je na polévku.
11. krok
nakrájené listy přidáme do mísy k masu
12. krok
nakonec přidáme k masu vejce, kmín a strouhanku
13. krok
masovou směs důkladně propracujeme, nejlépe rukou. Pokud se Vám směs bude zdát řídká, tak přidejte ještě trošku strouhanky a zapracujte
14. krok
z masové směsi vytvarujeme karbanátky. Před tvarováním je dobré si namastit ruce olejem. Nebude se Vám pak maso lepit na ruce
15. krok
ve větší pánvi si rozpálíme sádlo na střední teplotu. Sádlem nešetřete. Je dobré smažit karbanátky ve větší vrstvě sádla, aby se lépe propekly
16. krok
karbanátky obalíme ve strouhance a dáme hned smažit
17. krok
smažíme z obou stran do hněda. Během smažení doplňujte sádlo do pánve a udržujte centimetrovou hladinku
18. krok
usmažené karbanátky dáme odpočinout na talíř vystlaný ubrouskem
Způsob přípravy
  • balení
  • mletí
  • smažení
Typ chodu
  • oběd
  • večeře
Potřebné vybavení
  • cedník
  • hrnec
  • lis na česnek
  • mísa velká
  • mlýnek na pepř
  • mlýnek na maso
  • pánev velká
Původ receptu
  • Česko
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku