Československá databáze receptů

...nebojte se něco dobrého uvařit
Dnes je 17.12.2017 a svátek má Daniel

Kapustové karbanátky

není nad dobrý poctivý karbanátek :-) A když je navíc kapustový, tak i řízek je proti němu malej
Recept
masová směs
česnek 3 stroužek
cibule 2 ks
kapusta 1 ks
kmín drcený 1 lžička
libeček 1 hrst
máslo 1 lžíce
pepř černý drcený min 1 špetka
petrželová nať 1 hrst
strouhanka min 1/2 hrnek
sůl 1 lžička
vejce 1 ks
vepřová krkovička 1 kg
na smažení
vepřové sádlo min 200 g
na obalení
strouhanka min 1/2 hrnek
Ingredience
A jde se na to...
začneme tím, že si dáme vařit kapustu. Připravíme si tedy větší hrnec, nalijeme do něj z půlky vodu a dáme k varu. Mezitím si kapustu nakrájíme zhruba na 4 části. Nekrájejte to na menší, jelikož se Vám s tím bude hůře pracovat.
vroucí vodu osolíme a přidáme kapustu. Pod pokličkou vaříme do změknutí
dále si oloupeme cibuli, nakrájíme na hrubojemno :-) a dáme smažit na troše másla do hněda. Kdybychom do karbanátků přidali syrovou cibuli, tak bychom moc chutě nedostali.
a nyní se dostáváme k masu. Připravte si mlýnek na maso a na středním nástavci (střední průměr děr) umelte všechno maso
umleté maso dejte do větší mísy
během mletí si samozřejmě nezapomeňte hlídat kapustu s cibulí. Cibule by měla být sklovitě hnědá
měkkou kapustu dejte okapat do cedníku
Tak a začneme s přípravou masové směsi. K masu přidáme vychladlou cibuli
dále přidáme zarovnanou lžičku soli, pepř dle chuti a bylinky. Ja použil sušenou petrželovou nať a sušený libeček, jelikož jsem doma neměl nic čerstvého. Ale tady to nechám na Vás :-)
kapustové listy nakrájíme na kostičky. Košťály jsem do karbanátků nedával. Nechal jsem si je na polévku.
nakrájené listy přidáme do mísy k masu
nakonec přidáme k masu vejce, kmín a strouhanku
masovou směs důkladně propracujeme, nejlépe rukou. Pokud se Vám směs bude zdát řídká, tak přidejte ještě trošku strouhanky a zapracujte
z masové směsi vytvarujeme karbanátky. Před tvarováním je dobré si namastit ruce olejem. Nebude se Vám pak maso lepit na ruce
ve větší pánvi si rozpálíme sádlo na střední teplotu. Sádlem nešetřete. Je dobré smažit karbanátky ve větší vrstvě sádla, aby se lépe propekly
karbanátky obalíme ve strouhance a dáme hned smažit
smažíme z obou stran do hněda. Během smažení doplňujte sádlo do pánve a udržujte centimetrovou hladinku
usmažené karbanátky dáme odpočinout na talíř vystlaný ubrouskem
Kuchyně: česká kuchyně,
Způsob přípravy: balení, mletí, smažení,
Typ chodu: oběd, večeře,
Potřebné vybavení: cedník, hrnec, lis na česnek, mísa velká, mlýnek na pepř, mlýnek na maso, pánev velká,
Kuchař: Boublas
Datum vložení: 15.01.2017
Návštěvníci: